Varen ble lagt i handlekurven din

Dette sier våre kunder

Klikk her Lukk
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Lukk søkefelt

Trenger du hjelp?
Kontakt kundeservice

Perler er blant våre absolutte favoritter i smykkeverdenen, og prosessen som skaper perlen er intet mindre enn fantastisk. Tenk bare på at perlen er den eneste smykkestenen som faktisk er laget av et levende vesen.

HVORDAN DANNES NATURPERLER?

Fra naturens side skapes perlen ved at et sandkorn eller et fremmedlegeme kommer inn i en musling. Muslingen utskiller da en perlesubstans (perlemor) for å kapsle inn irritasjonen. Det legges lag på lag av perlemor, og jo lenger tid dette pågår, desto større blir perlen, og desto bedre blir ofte kvaliteten. Naturperler av en viss størrelse er derfor meget sjeldne – og kostbare.

Kultiverte perler

I dag er aller fleste perler kultiverte, det vil si at de lages i perlefarmer. Små fragmenter av perler eller andre materialer legges inn i skjellet av menneskehender, og så begynner prosessen på samme måte som den gjør på naturlig vis.

En rad perler i ulike farger fra sølv til rosa og sort.

Til smykker benyttes det i hovedsak følgende typer perler: Tahiti-perler, sydhavsperler, Akoya-perler og ferskvannsperler. De tre førstnevnte kommer alle fra havet, og er generelt mer dyrebare enn ferskvannsperler. Dette på grunn av at de er mer sjeldne og ikke minst at de har et tykkere lag av perlemor, og finere glans.

I de klassiske perlekjedene har det tradisjonelt vært benyttet Akoya-perler, da disse er lett å kalibrere (dvs. lett å finne uniforme perler i lik størrelse, farge og glans). I senere tid har man klart å lage ferskvannsperler i stadig bedre kvalitet, og da disse er mye rimeligere, brukes de stadig mer i perlekjeder og andre perlesmykker.

Ulike perleformer fremstilt på rekke, fra rund til halvbarokk til oval.

Akoya perlekjede

 

AKOYA-MODELLEN – PRIS OG KVALITET

Som for andre edelstener og diamanter, er prisen på perler avhengig av kvalitet. Blant kjøpere og profesjonelle kategoriseres perler som A, AA, AA+, AAA og AAA+. Sistnevnte er høyest kvalitet. Faktorer som tas i betraktning når man bedømmer perler er:

  • Tykkelse på perlemor
  • Overflaten – Perlen skal være så jevn og glatt som mulig
  • Glans
  • Form – Helt runde perler er ofte dyrere
  • Størrelse og evt. matching med andre perler
  • Farge

Under kan du se forskjellige grader av “glans” på perler.

4 perler av forskjellig kvalitet fra ypperlig til meget god, god og dårlig.

VEDLIKEHOLD

Husk at perlen er et organisk materiale, og bør tas godt vare på. Bruk de oftest mulig for å holde på glansen, men IKKE spray parfyme direkte på perlene. Bruk en myk klut til å tørke av perlene dine hver gang du har brukt de. IKKE bruk kjemiske midler på perler.
Et kjerringråd: Skitne perler blir rene og gjenvinner sin glans når de legges i kald melk tilsatt litt grønnsåpe.

Del denne artikkelen

Populære smykker og nyheter