Varen ble lagt i handlekurven din

Dette sier våre kunder

Klikk her Lukk
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Lukk søkefelt

Trenger du hjelp?
Kontakt kundeservice

Diamantkvalitet – De 4 C’er

Sammen med slipet, er fargen det viktigste kriteriet når man skal bedømme kvaliteten på en diamant.
 Top Wesselton splittes i to kvaliteter – F/G, men da man i Top Wesselton (G) kan ane hint av gult, anbefaler vi alltid Top Wesselton (F), særlig for diamanter av en viss størrelse og ved fatting i hvitt gull.
For mindre briljantslipte diamanter er også vår kvalitet God + akseptabel, og spesielt ved fatting i gult gull.

Her gir vi deg en grundig innføring i diamantens 4 C’er.

HVORFOR HÅNDPLUKKEDE DIAMANTER?

DIAMANTENS VERDI

Verdsettelsen av diamanter foregår ved å vurdere følgende 4 faktorer, som vi går grundig gjennom i teksten nedenfor:

  1. Slip – Viser blant annet til diamantens evne til å reflektere lys
  2. Farge – Vi ser etter mangelen av farge
  3. Klarhet – Graden av innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten
  4. Vekt – Carat er vektenheten for en diamant

SERTIFISERING HOS GIA

Alle våre over 0,25ct kommer med verdens mest anerkjente diamantsertifikat fra GIA.

1. DIAMANTSLIP

Hva tror du er den viktigste faktoren for kvalitet når du skal velge den rette diamanten? De aller fleste har hørt om Top Wesselton, VS, SI også videre, og de aller fleste vet hva dette betyr. Men, svært få vet hvor viktig det er at man finner en diamant med bra slip.

For å ta det viktigste først: To diamanter som begge er på 0,50ct og av kvalitet TW/VS er aldri helt like. Dette fordi det alltid vil være små forskjeller på hvordan de er slipt og polert.

Hos Tesori Diamanter legger vi ekstra vekt på slip og proporsjoner når vi velger diamanter til våre smykker, da vi mener dette er et av de viktigste og mest undervurderte kriteriene for diamanters kvalitet og ikke minst evne til å reflektere lys.

Vi gir deg derfor det ultimate diamantslipet ”Excellent Cut” på alle våre sertifiserte diamanter. . Kun 3% av alle briljantslipte diamanter i verden har denne slipkvaliteten. Merk at for kvaliteten «God -«. vil slipet variere fra «Very Good» til «Excellent»

"Tusen takk til Tesori for utmerket service, informasjon og gode råd i forbindelse med kjøp av diamantring til frieri! God pris, god kvalitet og ikke minst rask levering var avgjørende for mitt valg av Tesori."

Håvard H, Oslo

Det er en verden av forskjell fra en rådiamant til en diamant som er slipt og polert. Rådiamanten ser ut som en lite attraktiv klump med smeltet glass, og det krever en ekspert for å forvandle denne klumpen til verdens mest ettertraktede edelsten.

Det vanligste slipet for diamanter er briljantslip, og ikke uten grunn; briljantslipet står for det ultimate innenfor diamantsliping, og får frem det ypperste av briljans og fargespill i diamanten. Briljantslipte diamanter er alltid runde.

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig briljantslipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Andre kjente slipeformer er prinsesse, dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Det kanskje aller viktigste å tenke på når man verdsetter og bedømmer en diamant, er at alle de fire ”C”’ene samspiller på en intrikat måte, og sammen står for diamantens samlede verdi. For eksempel så kan slipet ha innvirkning på diamantens visuelle størrelse, synligheten av eventuelle inneslutninger og ikke minst diamantens brillianse.

Illustrasjonen under er megetsigende når det gjelder hvordan slipkvaliteten kan variere, og hvor stor innvirkning den har på diamantens evne til å reflektere lys.

Tre diamanter med excellent, good og poor diamantslip.

2. DIAMANTFARGE

Hva slags farge diamanten har, eller nærmere bestemt mangelen på farge, er sterkt utslagsgivende for kv alitet og pris på diamanten. 
Når vi snakker om mangel på farge, snakker vi stort sett om gulfarge.

Hvite diamanter har nemlig ofte et gulskjær i seg, og hvor sterkt dette gulskjæret er, har stor innvirkning på diamantens kvalitet og pris. 
Gulskjæret i hvite diamanter kommer av at diamanten (ren karbon), inneholder ørsmå bestanddeler av nitrogen. Jo mer nitrogen, desto sterkere gulskjær.

Under ser du en fremstilling av forskjellige hvithetsgrader for diamant. Denne er basert på GIA sin fargeskala, som er den mest brukte.

4 diamanter med ulik grad av gulfarge

Bildet illustrerer hvordan fargeskalen for hvite diamanter går fra ”usedvanlig hvit” (D) til ”tonet” (Z). Kvalitet D er sjeldent og svært kostbart, og i den andre enden av prisskalaen finner man de billige kvalitetene.

Det morsomme er at diamanter som er enda gulere enn ”Z” betegnes som ”fancy”, og prisen går derfor opp igjen. 
Kommersiell kvalitet på hvite diamanter ligger vanligvis fra F til J, men særlig for større diamanter som har G eller dårligere farge, vil man begynne å ane gulskjæret.

Det finnes aktører som markedsfører diamanter med farger I,J og K (Top Crystal, Crystal og Top Cape) , men etter vår mening er dette diamanter som har uakseptabelt høyt gulskjær. Også i H kan gulskjæret anes dersom diamanten er av en viss størrelse.

Her er fargeskalaen med betegnelsene som benyttes i Norge:

Internasjonale betegnelser Norske betegnelser Forklaring
D-E River Usedvanlig hvit
F-G Top Wesselton Sjeldent hvit
H Wesselton Hvit
I Top Crystal Lett tonet hvit
J Crystal Lett tonet hvit
K Top Cape Tonet hvit
L Top Cape Tonet hvit
M-Z Cape Tonet

STØRRELSE OG FARGE

En annen ting man skal tenke litt på når man velger farge på diamanten, er størrelsen på den. Generelt kan man si at jo større diamanten er, desto lettere er det å se et eventuelt gulskjær.

Det vil si at for små diamanter (0,01 carat – 0,05 carat) er det vanskelig å se forskjellen i hvithet mellom for eksempel F  og H. Men, når diamanten blir større ser man lettere gulskjæret. Til og med et utrent øye kan lett se forskjellen på en F og en H 1-carats diamant.

Det bør bemerkes at i produkter med små diamanter, f.eks. pavéfattede smykker kan diamantkvaliteten variere mellom F/G – VS/SI. I så små diamanter vil det uansett ikke være synlig forskjell for det blotte øye.

FLUORISERING

En faktor som sjeldent nevnes eller diskuteres når man snakker om diamantkvalitet, er hvor mye diamanten fluoriserer. For å finne ut dette, legges diamanten i en boks med UV-lys. Dette gjøres i et diamantlaboratorium. 
Effekten av fluorisering ser omtrent ut som når man har på seg en hvit t-skjorte på diskotek; Den blir selvlysende.

Fluorisering kommer av at elektroner i diamanter lyser når de blir påvirket av visse energikilder, slik som UV-lys. 

I praksis kan en fluoriserende diamant se hvitere ut når den er sterkt fluoriserende. Mange har også blitt lurt på fargeskalaen fordi diamanten har vært fluoriserende. Men, diamanten kan også se ”melkeaktig”og ”tåkete” ut, og man bør derfor ta dette med i vurderingen.

Diamanter med sterk fluorisering er ofte også billigere. Igjen så gjelder dette særlig for større diamanter.
 Husk derfor at det bør stå ”none” eller ”faint” under punktet for fluorisering (fluorescence) i diamantsertifikatet du får med store diamanter.

FARGEDIAMANTER – «FANCY» DIAMANTER

Diamanter finnes også i mange andre farger enn hvitt, og det er blant fargediamanter du finner verdens mest kostbare edelstener. En blå diamant har rekorden som den dyreste substansen verden har sett. Den ble solgt i 2007 på en Sotheby-auksjon i Hong Kong. Prisen var over 7 mill dollar, eller 50 millioner kroner – den høyeste prisen per carat som noen gang er oppnådd for en edelsten. Den veide 6,04 carat.

Diamanter kan altså komme i mange farger. I noen tilfeller, slik som for blå diamanter, kan bitte små bestanddeler av andre stoffer skape fargen. Blåfargen i blå diamanter kommer for eksempel fra grunnstoffet bor, og som nevnt kommer gulfargen i gule diamanter fra nitrogen. 
For andre farger, slik som røde og rosa diamanter, kan fargen skapes av variasjoner i krystallstrukturen.

HVA SLAGS FARGEGRAD SKAL JEG VELGE FOR MINE HVITE DIAMANTER

Hos Tesori anbefaler vi ikke å gå lavere enn ”F” (Top Wesselton) på fargeskalaen – særlig for diamanter av en viss størrelse og med fatting i hvitt gull, da vi mener at farge er noe de fleste kan se forskjellen på – også de med et utrent øye.
 Man kan også vurdere kvaliteten «God +» (W/SI1) dersom man skal bruke diamanten i gult gull – og W/SI1 kan også fint anbefales til alle runde briljanter som ikke er altfor store (mindre enn 0,80ct).

3. DIAMANTKLARHET

Klarhet er en av de 4 c’ene som bestemmer diamantens verdi og graden bestemmes av innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.

Tesori benytter både VS2 og SI1 klarhet, da vi mener dette er det optimale skjæringspunktet for kvalitet/pris. SI1 er akseptabelt under forutsetning av at diamanten er håndplukket av oss. Det finnes nemlig SI1 diamanter som har inneslutninger som er synlige for det blotte øyet.

VS2 betegnes som «eye clean», altså at man ikke ser noen inneslutninger med det blotte øye. Inneslutningene er også svært vanskelig å se for en fagmann som bruker 10x lupe. Man bør ikke gå under SI1 i klarhet, da inneslutningene vil kunne påvirke brilliansen og de vil være synlige. Problemet med å kjøpe SI-diamanter er at man sjelden vet hvilken SI-gradering man får (dersom diamanten ikke er GIA-sertifisert), og det er svært stor forskjell fra SI1 til SI3. Skal man derfor gå for SI1, bør man velge den kvaliteten vi kaller «God+».


Det bør bemerkes at i produkter med veldig små diamanter, f.eks. pavéfattede smykker kan diamantkvaliteten variere mellom F/G – VS/SI. I så små diamanter vil det uansett ikke være synlig forskjell for det blotte øye.

SKALAEN

Spesialistene benytter følgende uttrykk for å beskrive klarheten:

Internasjonale betegnelser Forklaring
FL (Flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
IF (Internally flawless) Ingen indre uklarheter
VVS1-VVS2 (Very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
VS1-VS2 (Very small inclusions) – Brukes av Tesori   Meget små uklarheter
SI1/SI2 /SI3 (Small Inclusions) Små uklarheter
P1/I1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
P2/I2 (piqué 2) Synlige uklarheter
P3/I3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

HVA SKAL MAN KJØPE?

Du kan ikke med det blotte øye se forskjellen på en diamant som er FL eller VS. I så måte mener vi at klarheten er en mindre viktig faktor når du skal kjøpe diamanter, enn for eksempel farge er. Det er lettere å skjelne forskjellen i farge enn i klarhet. Når det er sagt, bør diamanten være av en viss klarhet. Når man beveger seg nedover skalaen til SI2, og P1-3 vil inneslutningene være av en slik grad at de faktisk forstyrrer briljansen i diamanten. Med andre ord vil lysbrytningen affekteres av inneslutningene.

Hos Tesori har vi funnet et gunstig skjæringspunkt mellom kvalitet og pris ved klarhetsgraden VS2, og det er denne graden vi anbefaler. SI1 kan også være akseptabelt så lenge diamanten er håndplukket og kvalitetssikret av oss.

Når du kjøper større diamanter hos oss, følger det alltid med internasjonalt anerkjente sertifikater fra GIA, som beskriver farge, klarhet, slip etc.

"Jeg var i utgangspunktet skeptisk til å handle diamanter på nettet, men min skepsis ble gjort til skamme. Tesori Diamanter har et ryddig nettsted med mye informasjon og full produkt-/prisoversikt og prisene hos Tesori er så gode at jeg kjøpte større diamant enn opprinnelig planlagt, og enstensringen min er vakker! Ryddige systemer, god oppfølging og fokus på å levere riktig produkt til riktig tid, gjør at min neste diamant også kjøpes på Tesori.no."

Cecilie Holgersen, Drøbak

Hva skal så du som kunde gjøre? Hold deg til seriøse leverandører, og krev tredjeparts sertifikat (GIA Sertifikat eller HRD) for større diamanter, slik at du selv kan forsikre deg om at kvalitet på slip er ivaretatt.

DIAMANTENS ANATOMI

Diamantens visuelle fremtoning-og særlig brillianse,  er avhengig av at symmetri, proporsjoner og vinkler på fasetter spiller på lag og er optimalt. En briljantslipt diamant har 57 fasetter – 58 dersom kuletten er slipt til en ekstra fasett.

Bord, diameter og total dybde skal stå i riktig forhold til hverandre. Målet er altså å sikre at så mye som mulig av lyset som kommer inn i diamanten, reflekteres til øyet.

Tegningen under viser de forskjellige delene av diamanten.

Illustrasjon av diamantens symmetri

DIAMANTENS SYMMETRI

Av de 4 c’ene (color, clarity, cut, carat) er cut, eller slip, det mest undervurderte og minst vektlagte. En dårlig slipt diamant vil ha dårlig symmetri og en tilsvarende dårlig evne til å reflektere lyset – brillianse. Den vil oppfattes som ”død” eller ”flat”.  En godt slipt diamant vil derimot reflektere nær sagt alt lyset som slippes inn fra toppen. Diamanten vil ha god brillianse, og stråle i alle regnbuens farger. Brillianse defineres altså som evnen til å reflektere lys.

I illustrasjonen under kan du klart se hva som skjer med lyset når diamantens symmetri ikke er optimal.

5 illustrasjoner av diamanter i kvalitetene perfekt, god, dårlig dyp, dårlig meget flat og meget dårlig

Feil symmetri kan også få diamanten til å se mindre ut. En diamant på 0.65ct kan faktisk se mindre ut enn en på 0.50ct. Illustrasjonen under viser nettopp dette (ill. fra amerikansk nettsted).

0,65ct diamant med feil symmetri ser mindre ut enn 0,50ct diamant med god symmetri

Diamanten til venstre er på 0.65 carat, men pga. at symmetri og slip er dårlig, ser den faktisk mindre ut enn den på 0.50ct som er riktig slipt. Hvilken diamant ville du valgt?

Hos GIA, som er verdens mest anerkjente diamantlaboratorium,  graderes symmetri som følger: ”Excellent”, ”Very Good”, ”Good”, ”Fair” eller ”Poor”. Alle sertifiserte diamanter fra Tesori som er av kvalitetene «God +», «Svært God» og «Toppkvalitet» har ”Excellent” på denne skalaen. Kun 3% av alle slipte diamanter har denne slipgraden. I tillegg har disse diamantene både ”Excellent Polish” og ”Excellent Symmetry” – Med andre ord er de perfekt slipt, og reflekterer derfor lyset optimalt.

I illustrasjonen under fra GIA, ser du klart hvordan slipet påvirker briljansen i en diamant.

GIA-sertifikat-Excellent

GIA-sertifikat-Very-Good

GIA-sertifikat-Good

GIA-sertifikat-Fair

GIA-sertifikat-poor

DIAMANTENS POLERING

Polish (polering) er også viktig. Dersom fasettene på diamanten ikke er polert skikkelig, kan diamantens evne til å reflektere lys svekkes. Den visuelle effekten kan være at diamanten ser ”skitten” og uklar ut.

Hos GIA graderes polish på samme måte som symmetri: ”Excellent”, ”Very Good”, ”Good”, ”Fair” eller ”Poor”. Alle sertifiserte diamanter fra Tesori har alltid ”Excellent” på denne skalaen.

Summa summarum så er slip, symmetri og polering svært viktige kriterier for å bedømme kvaliteten på en diamant.

DIAMANTSLIPING – PROSESSEN

Sliping av diamanter er en omfattende og nitid prosess. Samtidig er det nesten magisk hvordan en litt grå og matt rå-diamant blir forvandlet til en skinnende vakker og briljant edelsten. Den stygge andungen blir definitivt forvandlet til en vakker svane!

Her er en oppsummering av slipeprosessen:

Merking
Etter at en visuell inspeksjon av rådiamanten er gjennomført, bestemmer en ekspert hvordan råkrystallet best skal utnyttes for maksimal verdi, og rådiamanten merkes. Antall inneslutninger og rådiamantens form tas med i betraktningen.

Personen som har ansvaret i denne prosessen må også bestemme retningen for hvordan rådiamanten skal spaltes. Diamantens atomstruktur gir at den i prinsippet kan spaltes i fire retninger, som er parallelle i forhold til krystallet.

Spalting
Hvis det bestemmes at diamanten skal spaltes, går den videre til en ”spalter” (cleaver). Store diamanter pre-formes ofte ved å spalte de opp i biter som passer for saging. Dette er en kritisk fase, da diamanter som er ekstra store og verdifulle kan ødelegges og verdiforringes dersom de spaltes feil.

Ved å bruke en annen diamant som et verktøy, lages det et spor som indikerer hvor diamanten skal spaltes. Spalteren monterer diamanten i en spesiallaget holder, plasserer en stålkile i sporet og slår hardt og bestemt på kilen slik at diamanten spaltes.

Saging
Den tredje fasen (eller den andre fasen dersom spalting ikke er nødvendig) er saging. Det brukes en spesialsag som er en papir-tynn skive av fosforisert bronse, og som roterer med ca. 4000 omdreininger per minutt. Diamanten plasseres i en spesialholder slik at den hviler på toppen av diamantsagen.

Sagen ”lades” med diamantstøv, slik at den tiltrekker seg mer diamantstøv når sagingen er i gang. Diamantsagen kan sage gjennom en 1 carat diamant på 4-8 timer, men hvis den treffer urenheter i form av ”knuter”, kan prosessen ta lengre tid.

"Jeg kan helhjertet anbefale Tesori Diamanter. Etter svært blandede opplevelser (både av kvalitet og service) i diverse gullsmedkjeder, valgte jeg denne gang å handle på nett, dog ikke uten å sjekke innehavers omdømme. Det virket imidlertid å være upåklagelig, noe jeg selv raskt fikk erfare. Suveren service fra start til mål, kombinert med innehaverens åpenbare fagkunnskap og et førsteklasses produkt som stråler på min kones ringfinger, gjør at jeg uten å nøle vil benytte Tesori også ved neste anledning. Innertier."

Audun Flaaten

Saging med laser
I dag brukes laser i stadig større grad ved saging av diamanter. Lasersagen er langt mer nøyaktig og revolusjonerte diamantindustrien da den ble introdusert på 70-tallet.Diamanten monteres på noenlunde samme måte som ved tradisjonell saging, og man følger progresjonen på en skjerm.

Svidd grafitt fra den høye lasertemperaturen etterlater svarte merker der laseren har skåret gjennom, og det kreves derfor ekstra polering. Det kan derfor i visse tilfeller hende at man mister litt mer vekt enn man ville gjort ved manuell saging.

Den største fordelen med å bruke laser, er presisjon. Det er også tryggere, da man ikke risikerer å ødelegge diamanten på samme måte som ved manuell saging. Ikke minst er det mer effektiv og tidsbesparende.

Girdling (avrunding)
Neste trinn kalles ”girdling”, eller avrunding, Diamanten plasseres i en slags dreiebenk, og dreies mot en annen diamant, slik at den til slutt får en kjegleform.

Fasettering og avslutting
Nå sendes diamanten til en ”lapper”, som er en person som har spesialisert seg på å plassere de første viktige 18 fasettene på diamanten (briljantslip).

Deretter sendes diamanten videre til en ”brillianteer” som sliper de resterende 40 fasettene, slik at diamanten får de obligatoriske 58 fasettene som kjennetegner briljantslip.

Diamanten poleres nå på en roterende skive som er innsatt med diamantstøv, og til slutt kokes den i saltsyre og svovelsyre for å fjerne eventuelle rester av støv og olje.

Og vips! Andungen har blitt en vakker hvit svane…

4. DIAMANTVEKT – CARAT

Del denne artikkelen

Populære smykker og nyheter