Varen ble lagt i handlekurven din

Dette sier våre kunder

Klikk her Lukk
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Lukk søkefelt

Trenger du hjelp?
Kontakt kundeservice

Diamanter – Klarhet

Klarhet er en av de 4 c’ene (farge, slip, klarhet og størrelse) som definerer diamantens verdi og graden bestemmes av innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal fastsettes.

Inneslutninger er naturlige ”fødselsmerker” – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i stenen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er stenen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger.

VS KLARHET

Tesori benytter VS klarhet, da vi mener dette er det optimale skjæringspunktet for kvalitet/pris. Med VS klarhet er ikke inneslutningene mulig å se med det blotte øye, og er svært vanskelig å se for en fagmann som bruker 10x lupe. Man bør ikke gå under SI1 i klarhet, da inneslutningene vil påvirke brilliansen.

Problemet med å kjøpe SI-diamanter er at man sjelden vet hvilken SI-gradering man får (dersom diamanten ikke er GIA-sertifisert), og det er svært stor forskjell fra SI1 til SI3.

Det bør bemerkes at i produkter med veldig små diamanter, f.eks. pavéfattede smykker kan klarhetsgraden variere mellom VS/SI. I så små diamanter vil det uansett ikke være synlig forskjell for det blotte øye.

Skalaen for diamantkvalitet

Spesialistene benytter følgende graderinger for å beskrive klarheten:

Internasjonale betegnelser Forklaring
FL (Flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter
IF (Internally flawless) Ingen indre uklarheter
VVS1-VVS2 (Very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter
VS1-VS2 (Very small inclusions) – Brukes av Tesori   Meget små uklarheter
SI1/SI2 /SI3 (Small Inclusions) Små uklarheter
P1/I1 (piqué 1) Små synlige uklarheter
P2/I2 (piqué 2) Synlige uklarheter
P3/I3 (pique 3) Meget synlige uklarheter


Hva skal man kjøpe?

For å ta det viktigste først: Du kan ikke med det blotte øye se forskjellen på en diamant som er FL eller VS. I så måte mener vi at klarheten er en mindre viktig faktor når du skal kjøpe diamanter, enn for eksempel farge er. Det er lettere å skjelne forskjellen i farge enn i klarhet.

Når det er sagt, bør diamanten være av en viss klarhet. Når man beveger seg nedover skalaen til SI2, og P1-3 vil inneslutningene være av en slik grad at de faktisk forstyrrer brilliansen i diamanten. Med andre ord vil lysbrytningen affekteres av inneslutningene.

Diamant i pinsett - vurdering av klarhet

Hos Tesori har vi funnet et gunstig skjæringspunkt mellom kvalitet og pris ved klarhetsgraden VS2, og det er denne graden vi bruker i våre diamanter.
Når du kjøper større diamanter hos oss, følger det alltid med internasjonalt anerkjente sertifikater fra GIA, som beskriver farge, klarhet, slip etc.

CE-Diamanter

Vi får ofte spørsmål om CE-diamanter. CE-diamanter er klarhetsforbedrede diamanter (Clarity Enhanced), og er altså diamanter som i utgangspunktet er av veldig lav klarhetsgrad.

Under trykk blir disse diamantene tilført en substans (glass eller annet) som har lik lysbrytning som diamanten. Det resulterer i at diamanten fremstår som mye renere. Substansen som brukes har også ofte en blålig farge, noe som gjør at fargen på diamanten kan bli forbedret.

CE-diamanter er billigere enn ubehandlede diamanter, men man bør behandle de med stor varsomhet, spesielt ved reparasjoner og liknende, da substansen smelter ved ca 400 grader.

Tesori selger IKKE CE-diamanter, kun naturlige og ubehandlede diamanter.

Les mer om diamanter og farge
Les mer om diamantslip og diamantsymmetri
Les mer om diamantenes opprinnelse