Varen ble lagt i handlekurven din

Dette sier våre kunder

Klikk her Lukk
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Lukk søkefelt

Trenger du hjelp?
Kontakt kundeservice

Diamantslip

Hva tror du er den viktigste faktoren for kvalitet når du skal velge den rette diamanten? De aller fleste har hørt om Top Wesselton, VS, SI også videre, og de aller fleste vet hva dette betyr. Men, svært få vet hvor viktig det er at man finner en sten med bra diamantslip.

For å ta det viktigste først: To diamanter som begge er på 0,50ct og av kvalitet TW/VS er aldri helt like.

Dette fordi det alltid vil være små forskjeller på hvordan de er slipt og polert. Hos Tesori legger vi ekstra vekt på diamantslip og proporsjoner når vi velger diamanter til våre smykker, da vi mener dette er et av de viktigste og mest undervurderte kriteriene for diamanters kvalitet og ikke minst evne til å reflektere lys. Vi gir deg derfor det ultimate diamantslipet ”Excellent Cut” på alle våre sertifiserte diamanter.

Kun 3% av alle brilliantslipte diamanter i verden har denne slipkvaliteten.

Les mer om verdens mest anerkjente diamantsertifikat fra GIA

Det er en verden av forskjell fra en rådiamant til en diamant som er slipt og polert. Rådiamanten ser ut som en lite attraktiv klump med smeltet glass, og det krever en ekspert for å forvandle denne klumpen til verdens mest ettertraktede edelsten.

Briljantslip

Det vanligste slipet for diamanter er briljantslip, og ikke uten grunn; briljantslipet står for det ultimate innenfor diamantsliping, og får frem det ypperste av briljans og fargespill i diamanten. Briljantslipte diamanter er alltid runde.

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel. En ferdig briljantslipt diamant har 57 såkalte fasetter (flater). Andre kjente slipeformer er prinsesse, dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Samspill mellom de 4 C´er

Det kanskje aller viktigste å tenke på når man verdsetter og bedømmer en diamant, er at alle de fire ”C”’ene samspiller på en intrikat måte, og sammen står for diamantens samlede verdi. For eksempel så kan diamantslipet ha innvirkning på diamantens visuelle størrelse, synligheten av eventuelle inneslutninger og ikke minst diamantens brillianse.

Hva skal så du som kunde gjøre? Hold deg til seriøse leverandører, og krev tredjeparts sertifikat (GIA eller HRD) for større diamanter, slik at du selv kan forsikre deg om at kvalitet på slip er ivaretatt.

Diamantens anatomi

Diamantens visuelle fremtoning-og særlig brillianse,  er avhengig av at symmetri, proporsjoner og vinkler på fasetter spiller på lag og er optimalt. En briljantslipt diamant har 57 fasetter – 58 dersom kuletten er slipt til en ekstra fasett.

Bord, diameter og total dybde skal stå i riktig forhold til hverandre. Målet er altså å sikre at så mye som mulig av lyset som kommer inn i diamanten, reflekteres til øyet.

Tegningen under viser de forskjellige delene av diamanten.

Illustrasjon av diamantens anatomi

Diamantens symmetri

Av de 4 c’ene (color, clarity, cut, carat) er cut, eller slip, det mest undervurderte og minst vektlagte. En dårlig slipt diamant vil ha dårlig symmetri og en tilsvarende dårlig evne til å reflektere lyset – brillianse. Den vil oppfattes som ”død” eller ”flat”.

En godt slipt diamant vil derimot reflektere nær sagt alt lyset som slippes inn fra toppen. Diamanten vil ha god brillianse, og stråle i alle regnbuens farger. Brillianse defineres altså som evnen til å reflektere lys.

I illustrasjonen under kan du klart se hva som skjer med lyset når diamantens symmetri ikke er optimal.

Illustrasjon av diamantens symmetri. Dårlig diamantslip gjør at lyset brytes på en uheldig måte og diamanten oppfattes som "død" eller "flat".

Feil symmetri kan også få diamanten til å se mindre ut. En diamant på 0.65ct kan faktisk se mindre ut enn en på 0.50ct.

Illustrasjonen under viser nettopp dette (ill. fra amerikansk nettsted). Diamanten til venstre er på 0.65 carat, men på grunn av at symmetri og diamantslip er dårlig, ser den faktisk mindre ut enn den på 0.50ct som er riktig slipt.

Hvilken diamant ville du valgt?

symmetri

Hos GIA, som er verdens mest anerkjente diamantlaboratorium,  graderes symmetri som følger: ”Excellent”, ”Very Good”, ”Good”, ”Fair” eller ”Poor”. Alle sertifiserte diamanter fra Tesori har ”Excellent” på denne skalaen. Kun 3% av alle slipte diamanter har denne slipgraden. I tillegg har våre diamanter både ”Excellent Polish” og ”Excellent Symmetry” – Med andre ord er de perfekt slipt.

I illustrasjonen under fra GIA, ser du klart hvordan diamantslip påvirker brilliansen i en diamant.

GIA-sertifikat - Excellent Cut

GIA-sertifikat - Very Good Cut

GIA-sertifikat - Good Cut

GIA-sertifikat - Fair Cut

GIA-sertifikat - Poor Cut

Diamantens polering

Polish (polering) er også viktig. Dersom fasettene på diamanten ikke er polert skikkelig, kan diamantens evne til å reflektere lys svekkes. Den visuelle effekten kan være at diamanten ser ”skitten” og uklar ut.

Hos GIA graderes polish på samme måte som symmetri: ”Excellent”, ”Very Good”, ”Good”, ”Fair” eller ”Poor” Alle sertifiserte diamanter fra Tesori har alltid ”Excellent” på denne skalaen.

Summa summarum så er diamantslip, symmetri og polering svært viktige kriterier for å bedømme kvaliteten på en diamant.

 

Diamantsliping – Hele prosessen

Sliping av diamanter er en omfattende og nitid prosess. Samtidig er det nesten magisk hvordan en litt grå og matt rå-diamant blir forvandlet til en skinnende vakker og briljant edelsten. Den stygge andungen blir definitivt forvandlet til en vakker svane!

Her er en oppsummering av slipeprosessen:

Merking

Etter at en visuell inspeksjon av rådiamanten er gjennomført, bestemmer en ekspert hvordan råkrystallet best skal utnyttes for maksimal verdi, og rådiamanten merkes. Antall inneslutninger og rådiamantens form tas med i betraktningen.

Personen som har ansvaret i denne prosessen må også bestemme retningen for hvordan rådiamanten skal spaltes. Diamantens atomstruktur gir at den i prinsippet kan spaltes i fire retninger, som er parallelle i forhold til krystallet.

Spalting

Hvis det bestemmes at diamanten skal spaltes, går den videre til en ”spalter” (cleaver). Store diamanter pre-formes ofte ved å spalte de opp i biter som passer for saging. Dette er en kritisk fase, da diamanter som er ekstra store og verdifulle kan ødelegges og verdiforringes dersom de spaltes feil.

Ved å bruke en annen diamant som et verktøy, lages det et spor som indikerer hvor diamanten skal spaltes. Spalteren monterer diamanten i en spesiallaget holder, plasserer en stålkile i sporet og slår hardt og bestemt på kilen slik at diamanten spaltes.

Saging

Den tredje fasen (eller den andre fasen dersom spalting ikke er nødvendig) er saging. Det brukes en spesialsag som er en papir-tynn skive av fosforisert bronse, og som roterer med ca. 4000 omdreininger per minutt. Diamanten plasseres i en spesialholder slik at den hviler på toppen av diamantsagen.

Sagen ”lades” med diamantstøv, slik at den tiltrekker seg mer diamantstøv når sagingen er i gang. Diamantsagen kan sage gjennom en 1 carat diamant på 4-8 timer, men hvis den treffer urenheter i form av ”knuter”, kan prosessen ta lengre tid.

Saging med laser

I dag brukes laser i stadig større grad ved saging av diamanter. Lasersagen er langt mer nøyaktig og revolusjonerte diamantindustrien da den ble introdusert på 30-tallet.Diamanten monteres på noenlunde samme måte som ved tradisjonell saging, og man følger progresjonen på en skjerm.

Svidd grafitt fra den høye lasertemperaturen etterlater svarte merker der laseren har skåret gjennom, og det kreves derfor ekstra polering. Det kan derfor i visse tilfeller hende at man mister litt mer vekt enn man ville gjort ved manuell saging.

Den største fordelen med å bruke laser, er presisjon. Det er også tryggere, da man ikke risikerer å ødelegge diamanten på samme måte som ved manuell saging. Ikke minst er det mer effektiv og tidsbesparende.

Girdling (avrunding)

Neste trinn kalles ”girdling”, eller avrunding, Diamanten plasseres i en slags dreiebenk, og dreies mot en annen diamant, slik at den til slutt får en kjegleform.

Fasettering og avslutting

Nå sendes diamanten til en ”lapper”, som er en person som har spesialisert seg på å plassere de første viktige 18 fasettene på diamanten (briljantslip). Deretter sendes diamanten videre til en ”brillianteer” som sliper de resterende 40 fasettene, slik at diamanten får de obligatoriske 58 fasettene som kjennetegner briljantslip.

Diamanten poleres nå på en roterende skive som er innsatt med diamantstøv, og til slutt kokes den i saltsyre og svovelsyre for å fjerne eventuelle rester av støv og olje.

Og vips! Andungen har blitt en vakker hvit svane…

 

Les mer om diamantklarhet her
Les mer om diamantfarge her
Les mer om diamantenes opprinnelse