Varen ble lagt i handlekurven din

Dette sier våre kunder

Klikk her Lukk
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Fri frakt og retur Rask levering Prisgaranti Gratis hjemlån Book time
Lukk søkefelt

Trenger du hjelp?
Kontakt kundeservice

Diamantfarge

Sammen med slipet, er diamantfarge det viktigste kriteriet når man skal bedømme kvaliteten på en diamant.

Tesori Diamanter har valgt å bruke en høy hvithetsgrad (Top Wesselton), da vi mener at farge er noe de fleste kan se forskjellen på – også et utrenet øye.

 

Generelt om diamantfarge 

Fargen er sannsynligvis det aller viktigste kriteriet for bedømming av kvalitet og pris på diamanter.

Hva slags farge diamanten har, eller nærmere bestemt mangelen på farge, er sterkt utslagsgivende for kvalitet og pris på diamanten.

Når vi snakker om mangel på farge, snakker vi stort sett om gulfarge. Hvite diamanter har nemlig ofte et gulskjær i seg, og hvor sterkt dette gulskjæret er, har stor innvirkning på diamantens kvalitet og pris.

Gulskjæret i hvite diamanter kommer av at diamanten (ren karbon), inneholder ørsmå bestanddeler av nitrogen. Jo mer nitrogen, desto sterkere gulskjær.

Under ser du en fremstilling av forskjellige hvithetsgrader for diamant. Denne er basert på GIA sin fargeskala, som er den mest brukte.

Hvithetsgrader for diamantfarge - fra usedvanlig hvit til gultonet

Bildet illustrerer hvordan fargeskalen for hvite diamanter går fra ”usedvanlig hvit” (D) til ”tonet” (Z). Kvalitet D er sjeldent og svært kostbart, og i den andre enden av prisskalaen finner man de billige kvalitetene.

Det morsomme er at diamanter som er enda gulere enn ”Z” betegnes som ”fancy”, og prisen går derfor opp igjen.

Kommersiell kvalitet på hvite diamanter ligger vanligvis fra F til J, men særlig for større diamanter som har dårligere farge enn G, og særlig diamanter av en viss størrelse, så vil man begynne å ane gulskjæret. Det finnes aktører som markedsfører diamanter med farger I, J og K (Top Crystal, Crystal og Top Cape) , men etter vår mening er dette diamanter som har uakseptabelt høyt gulskjær.

 

Fargeskalaen med betegnelsene som benyttes i Norge

Internasjonale betegnelser Norske betegnelser Forklaring
D-E River Usedvanlig hvit
F-G Top Wesselton Sjeldent hvit (Brukes av Tesori)
H Wesselton Hvit
I Top Crystal Lett tonet hvit
J Crystal Lett tonet hvit
K Top Cape Tonet hvit
L Top Cape Tonet hvit
M-Z Cape Tonet

 

Størrelse og diamantfarge

En annen ting man skal tenke litt på når man velger farge på diamanten, er størrelsen på den. Generelt kan man si at jo større diamanten er, desto lettere er det å se et eventuelt gulskjær.

Det vil si at for små diamanter (0,01 carat – 0,05 carat) er det vanskelig å se forskjellen i hvithet mellom for eksempel F  og H. Men, når diamanten blir større ser man lettere gulskjæret. Til og med et utrenet øye kan se forskjellen på en F og en H 1-carats diamant.

Det bør bemerkes at i produkter med små diamanter, f.eks. pavéfattede smykker kan diamantkvaliteten variere mellom F/G.  Dette er fordi såkalt «melee» diamanter kjøpes i store kvanta, og det er ikke formålstjenlig eller praktisk mulig å sjekke hver enkelt diamant. I så små diamanter vil det uansett ikke være synlig forskjell for det blotte øye.

 

Andre faktorer som påvirker oppfattelsen av diamantfarge – Fluorisering

En faktor som sjeldent nevnes eller diskuteres når man snakker om diamantkvalitet, er hvor mye diamanten fluoriserer. For å finne ut dette, legges diamanten i en boks med UV-lys. Dette gjøres i et diamantlaboratorium.

Effekten av fluorisering ser omtrent ut som når man har på seg en hvit t-skjorte på diskotek; Den blir selvlysende. Fluorisering kommer av at elektroner i diamanter lyser når de blir påvirket av visse energikilder, slik som UV-lys.

I praksis kan en fluoriserende diamant se hvitere ut når den er sterkt fluoriserende. Mange har også blitt lurt på fargeskalaen fordi diamanten har vært fluoriserende. Men, diamanten kan også se ”melkeaktig”og ”tåkete” ut, og man bør derfor ta dette med i vurderingen. Diamanter med sterk fluorisering er ofte også billigere. Igjen så gjelder dette særlig for større diamanter.

Husk derfor at det bør stå ”none” eller ”faint” under punktet for fluorisering (fluorescence) i diamantsertifikatet du får med store diamanter.

 

Blå diamanter 

Diamanter finnes også i mange andre farger enn hvitt, og det er blant fargediamanter du finner verdens mest kostbare edelstener. En blå diamant har rekorden som den dyreste substansen verden har sett.

Den ble solgt i 2007 på en Sotheby-auksjon i Hong Kong. Prisen var over 7 mill dollar, eller 50 millioner kroner – den høyeste prisen per carat som noen gang er oppnådd for en edelsten. Den veide 6,04 carat.

Diamanter kan altså komme i mange farger. I noen tilfeller, slik som for blå diamanter, kan bitte små bestanddeler av andre stoffer skape fargen. Blåfargen i blå diamanter kommer for eksempel fra grunnstoffet bor, og som nevnt kommer gulfargen i gule diamanter fra nitrogen.

For andre farger, slik som røde og rosa diamanter, kan fargen skapes av variasjoner i krystallstrukturen.

 

Hva slags farge skal jeg så velge for mine hvite diamanter?

Hos Tesori anbefaler vi ikke å gå lavere enn ”G” (Top Wesselton) på fargeskalaen, da vi mener at farge er noe de fleste kan se forskjellen på – også de med et utrenet øye.

Dersom man ønsker en diamant som fremstår som hvit mener vi at Top Wesselton gir mest for pengene.

 

Les mer om diamantklarhet her
Les mer om diamantslip og symmetri her
Les mer om diamantenes opprinnelse